Friday, February 27, 2015

តើ​អ្វី​ទៅ​ជា​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ?


រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ តាម​និយម​ន័យ​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល គឺជា​ជំងឺ​មួយ​ដែល​មានការ​ប៉ះពាល់​មុខងារ​របស់​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ ហើយ​កើតឡើង​ភ្លាម​ៗ​អាច​ស្ទះ​សរសៃឈាម ឬ​ក៏​ជា​ហេតុ​បណ្តាល​ឱ្យ​ធ្លាយ​សរសៃ​ហូរ​ឈាម​ចូល​ក្នុង​ខួរក្បាល ។
ទាក់ទិន​នឹង​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​នេះ លោក​សាស្ត្រាចារ្យ​ច័ន្ទ សំឡេង ប្រធាន​ផ្នែក​ប្រសាទ​សាស្ត្រ​នៃ​មន្ទីរពេទ្យ​កាល់​មែ​៉​ត​បញ្ជាក់​យា​៉​ង​ ដូច្នេះ​ថា គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​មាន​បែងចែក​ការ​ស្ទះ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​មួយ​ភ្លែត ហើយ​មាន​ហូរ​ឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល និង​ហូរ​ឈាម​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ស្រោមខួរ ជួនកាល​ការ​ហូរ​ឈាម​នេះ​ដំបូង​អាច​ហូរ​ក្នុង​សាច់​ខួរក្បាល បន្ទាប់​មក​ក៏​ហូរ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ស្រោមខួរ ។
តើ​រោគ​សញ្ញា​នេះ​មាន​អ្វីខ្លះ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​សង្ស័យ​ថា​មាន​ គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល? ភាគច្រើន​យើង​បានដឹង​ទាំងអស់​គ្នា​គឺ​រោគ​សញ្ញា សម្បូរ​ឃើញ​ការ​ស្លាប់​មួយ​ចំហៀង​ខ្លួន ដោយ​ប៉ះពាល់​ទៅ​លើ​ផ្ទៃមុខ វៀច​មុខ ប៉ះពាល់​ទៅ​លើ​ដៃ​អ្នកជំងឺ​លើកដៃ​មិន​រួច ប៉ះពាល់​ទៅ​លើ​ជើង​អ្នកជំងឺ​លើកជើង​មិន​រួច ខ្សោយ​មួយ​ចំហៀង​ខ្លួន ឬ​ក៏​ងាប់​មួយ​ចំហៀង​ខ្លួន​តែ​ម្តង ។ ជួនកាល​អ្នកជំងឺ​ត្អូញត្អែរ​ថា ស្ពឹក​ស្ព​ន់​មួយ​ចំហៀង​ខ្លួន ឬ​ក៏​ចូល​មក​ជួប​គ្រូពេទ្យ​ដោយសារ​គាត់​ងើបឡើង​ក្រោយ​ពី​សម្រាន្ត​ស្រាប់តែ​ គាត់​និយាយ​មិន​ចេញ ឬ​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ស្រវាំងភ្នែក​មើល​មិន​ច្បាស់ ឬ​ក៏​ងងឹតភ្នែក​ជាដើម​។ ជួនកាល​អ្នកជំងឺ​ចូល​មក​ជួប​គ្រូពេទ្យ​ពេល​គាត់​លេប​ចំណីអាហារ​មិន​ចូល ជួនកាល​គាត់​មាន​វិបត្តិ​នោម​មិន​ចេញ ឬ​ហូរ​ទឹកនោម​មករ​ហូត ។ ទាំងនេះ​សុទ្ធតែ​ជា​រោគ​សញ្ញា​ដែល​យើង​សង្ស័យ​ថា គាត់​មាន​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ។
ភាគច្រើន​នៃ​អ្នកជំងឺ គឺ​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​លើស​សម្ពាធ​ឈាម នេះ​គឺជា​កត្តា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ធំ​ជាងគេ ។ បន្ទាប់​មក​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​បេះដូង​ជា​មូលហេតុ​នៃ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ។ ជំងឺ​បេះដូង​អាច​បណ្តាល​មក​ពី​កត្តា​ជា​ច្រើន​ទៀត​ដូច​ជា ជាតិ​ខ្លាញ់​លើស ជាតិ​អា​សុ​ី​ត​លើស អ្នក​ធាត់ អ្នក​ជក់បារី ហូប​ស្រា​ច្រើន និង​នៅ​មាន​កត្តា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ផ្សេង​ៗ​ទៀត ។
លោក​សាស្ត្រាចារ្យ ច័ន្ទ សំឡេង ក៏​បាន​អំពាវនាវ​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ទាំងអស់ សូម​មេត្តា​អញ្ជើញ​មក​ពិនិត្យ​សុខភាព​របស់​ខ្លួន​នៅ​មន្ទីរពេទ្យ​កាល់​មែ​៉​ ត ដែល​បច្ចុប្បន្ន​មាន​បំពាក់​បរិក្ខារ​ទំនើប​ៗ​ក្នុង​ការ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល សូមកុំ​ឲ្យ​ធ្លាក់ខ្លួន​កើត​ជំងឺ​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ហើយ​ទើបរ​ត់រក​គ្រូពេទ្យ ​ព្យាបាល​នោះ វា​មិន​ស្រួល​ទេ​ព្រោះថា ជំងឺ​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​កាលណា​កើតឡើង​ហើយ បើ​ទោះជា​មាន​ស្ថានភាព​តូច​ក៏​ពិតមែន​បុ​៉​ន្តែ​កា​រវិ​វ​ឌ្ឍ​របស់​វា​យើង​ មិន​អាច​ទស្សន៍​ទាយ​បាន​ឡើយ​។ ដូច្នេះ​ការ​ដែល​មក​ជួប​គ្រូពេទ្យ​ឯកទេស​ដើម្បី​ស្វែងរក​កត្តា​បង្ក​ គ្រោះថ្នាក់​ហើយ​យើង​ព្យាបាល​ទៅ ជា​ការ​ការពារ​កុំ​ឲ្យ​អ្នកជំងឺ​ធ្លាក់ខ្លួន​ក្នុង​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​ សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។ នេះ​ជា​ការ​ការពារ​បឋម បុ​៉​ន្តែ​បើសិនជា​អ្នកជំងឺ​ធ្លាប់​ស្លាប់​មួយ​ចំហៀង​ខ្លួន ត្រូវ​តែ​មក​ជួប​គ្រូពេទ្យ​ដើម្បី​ការពារ​នូវ​ជំហាន​ទី​២ កុំ​ឲ្យ​កើត​មាន​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​បន្ត​ទៅ​ទៀត​។ កាលណា​កើត​មាន​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ម្តង​កោសិកា​ខួរក្បាល​ខូច​អស់​ មួយ​ដុំ ហើយ​ដល់​យើង​បណ្តោយ​ឲ្យ​គ្រោះថ្នាក់​ម្តងទៀត​ការ​ខូចខាត​កោសិការ​ខួរក្បាល​ របស់​យើង​ក៏​កាន់តែ​រីក​ធំ​ទៅ​ៗ ជួនកាល​អាច​លើក​ទី​២ មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​អាយុជីវិត​ទៀត​ផង ។
លោក​សាស្ត្រាចារ្យ ច័ន្ទ សំឡេង ប្រធាន​ផ្នែក​ប្រសាទ​សាស្ត្រ​នៃ​មន្ទីរពេទ្យ​កាល់​ម៉ែត​បាន​បញ្ជាក់​ថា យើង​មិន​ត្រូវ​មានការ​សោកស្តាយ​លុយកាក់​បន្តិចបន្តួច​ក្នុង​ការ​ទៅ​ពិនិត្យ​ ឈាម​ទេ បើ​យើង​ធ្លាក់ខ្លួន​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ជំងឺ​គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ពេល​នោះ​យើង​នឹង​ចំណាយ​លុយ​អស់​រាប់​ពាន់​ដុល្លារ​ដើម្បី​សង្គ្រោះ​ជីវិត ។
បច្ចុប្បន្ន​នៅ​មន្ទីរពេទ្យ​កាល់​ម៉ែត​មាន​ម៉ាស៊ី​ន​អុឹ​ម​ប្រាយ​ដើម្បី​ ពិនិត្យ​ដុំ​ស្ទះ​ក្នុង​សរសៃឈាម​ហើយ​​ម៉ាស៊ី​ន​អុឹ​ម​ប្រាយ​បាន​បង្ហាញ​ ច្បាស់​ជាង​ស្កា​នែរ​ទៅ​ទៀត ទោះបីជា​ដុំ​ស្ទះ​នោះ​តូច​ប៉ុ​ណ្ណា ក៏​ចាប់​រូបភាព​ច្បាស់ ។ មាន​តែ​វិធី​ការពារ​ទេ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ថយ​នូវ​ចំនួន​អ្នក​កើត​សរសៃឈាម​ ខួរក្បាល ៕
បុគ្គល ​ដែល​មាន​ឈាម​ប្រភេទ A, B​និង AB​គួរ​ប្រយ័ត្នប្រយែង​ឱ្យ​បាន​ខ្លាំងក្លា​បំផុត​ពី​សុខភាព​របស់​ខ្លួន និង​ឧស្សាហ៍​ពិនិត្យ​ឈាម​រក​មើល​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ខណៈ​អំណះអំណាង​ វិទ្យាសាស្ត្រ​ថ្មី​មួយ​បាន​លើក​ឡើង​ថា
មាន ​ដើម​កំណើត​នៅ​ឥណ្ឌា និង​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​មក​ដាំ​ដុះ​ជា​ដំណាំ​កសិកម្ម​ដំបូង​បំផុត​នៅ​ប្រទេស​ ចិន​នា​ដើម​មជ្ឈិមសម័យ ត្រប់វែង​បច្ចុប្បន្ន​ត្រូវ​គេ​ទទួលស្គាល់​ថា ជា​ប្រភេទ​
អ្នក ​ស្រាវជ្រាវ​អា​មេ​រិ​កបាន​អះអាង​ថា ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៊័រ​ចំនួន​មួយ​ផ្លែ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ អាច​ជួយ​កែ​លម្អ​កម្រិត​ខ្លាញ់​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​អាក្រក់ ។ ពួក​គេ​បន្ត​ថា ការ​ទទួលទាន​ជា​ប្រចាំ ផ្លែ​ឈើ​ប្រភេទ​នេះ
ទុរេន ​មិន​ខុស​ពី​ផ្លែ​ឈើ​ដទៃ​ទៀត​ក្នុង​តំបន់​ត្រូ​ពិ​ក​តួយ៉ាង​ដូច​ជា ចេក ផ្លែ​ប៊័រ និង​ខ្នុរ នោះ​ទេ គឺ​វា​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ថាមពល​សារធាតុ​រ៉ែ​និង​វីតាមីន​ក្នុង​កម្រិត​យ៉ាង​ខ្ពស់ ។ ទុរេន​ស្រស់​១០០​ក្រាម​ផ្ទុក
ដោយ ​មានការ​យកចិត្តទុកដាក់ និង​តាមដាន​យ៉ាង​សកម្ម​ក្នុង​ការ​ព្យាបាល​ជំងឺរបេង​របស់​ក្រសួងសុខាភិបាល​ ធ្វើ​ឱ្យ​ជំងឺរបេង​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​សះស្បើយ​មាន​កម្រិត​ខ្ពស់ រហូត​ដល់​ទៅ​៩០% ។ ការ​ព្យាបាល​ជំងឺរបេង

0 comments:

Post a Comment

Khmer Proverb